Как правилно да се измери нивото на влажност в жилищното помещение?

Има два начина за определяне на относителното ниво на влажност в една къща – с помощта на влагомер и чаша вода.

Жирометърът е най-простият, точен и надежден начин за измерване на влажността в помещенията. Има няколко вида влагомери, но всички те имат един и същ принцип на действие – да ви покажат текущото съдържание на влага във въздуха. Съвременните влагомери се отличават не само с точно измерване на влажността, но и с интересен дизайн.

Вторият начин за измерване на нивото на влажност е по-малко точен. Чаша с вода се слага в хладилник за няколко часа и когато температурата на водата падне до 3-5 C ° се поставя в помещение, в което е необходимо да се определи нивото на влажност.

Ако след 10 минути, след като поставите стъклото в стаята, по стените му се образува конденз и той започне да се оттича на големи капки, въздухът в стаята е пренаситен с влага.
Ако повърхността на стъклото първо се покрие с капки, замъгли се и след 5-10 минути изсъхне, тогава въздухът в къщата е много сух.
Ако след 5-10 минути не наблюдавате изразените реакции, описани по-горе, въздухът в стаята е със средна влажност.

Въз основа на показателите за съдържание на влага, може да се ориентирате от какво точно се нуждае вашият дом за правилен и здравословен микроклимат – овлажнител или влагоуловител. И двата модула са предназначени да контролират и поддържат влажността на въздуха, приемлива за човешкото тяло в апартамент, къща или офис.
Когато сте определили нивото на влажност във въздуха и показателите са се оказали по-високи от приемливите, нека преминем към причините и методите за справяне с последиците от високата влажност.

 

към начало