Конденз по повърхността на строителните елементи

Въздуха винаги съдържа в себе си определено количество на газообразни водни пари. Процентното съдържанието на водни пари във въздуха се нарича относителна влажност на въздуха и може да бъде различно висока (20%, 50% и т.н.). При постоянно количество на водните пари във въздуха и покачване на неговата температурата относителната влажност на въздуха намалява. Същото важи естествено и в обратният случай – при намаляване на температурата на въздуха, относителната влажност на въздуха се увеличава. В един момент тя достига 100%.

Това е момента в който водните пари се превръщат в течност. Колкото по-ниска е температурата, толкова по-бързо се достига до това състояние. Всички познаваме този ефект, когато се извади бутилка от хладилника и тя за кратко време се покрие с капчици вода. Тази вода идва от въздуха около бутилката, който се охлажда от нея и не може повече да задържи съдържаща се в него влагата и я отдава на повърхността. Същият ефект се наблюдава, когато топлият въздух в помещението попадне върху студена повърхност – както например в мазата или при неизолирани или недостатъчно изолирани строителни елементи.

Влагата кондензира много често и върху повърхности в жилището, които не се достигат от затопленият от парното въздух: зад шкафове, ракли и гардероби, които стоят плътно до стената. Ако тази стена и също така външна стена, ситуацията се влошава многократно. Най-простият метод да се предотврати образуването на конденз е проветряването. При него „отработеният“ въздух се подменя с пресен.

Това не означава нищо друго, освен, че относителната влажност на въздуха бива понижена. Стайният въздух поема вода по време на пране, къпане, миене, готвене, дишане и потене. Посредством проветряването се транспортира навън влажният въздух и се подменя със сух въздух от вън. Нормално ние живеем при температура от 21°С и 55% относителна влажност на въздуха.

 

към начало