Съвети за премахване на мухъл

Едно от най-досадните и неприятни неща в една къща е появата на мухъл. Появата му в жилището ни обикновено означава проблем, чието решение не е толкова елементарно. В момента навсякъде се продават различни препарати, с които след като напръскате, мухълът изчезва. Това обаче в повечето случаи има краткотраен ефект и ако проблемът не е отстранен, досадните петна ще се появят отново.

И отново тук най-важното решение на проблема е да се открие причината за появата му. Най-честата причина са незапушени фуги при строежа, или други пукнатини, през които лесно прониква влага отвън. Ако пукнатините те не са забелязани навреме, а сме ги покрили с тапети или латекс, рано или късно досадните петна ще се появят, за да ни напомнят за грешката ни.

Ако наистина имаме незапушена фуга, е добре да я поправим – може да се запълни със силикон или с друга специална смес. След това вече мухълът може да се премахне чрез препарат. Като отстраним досадната плесен по стените, се налага да обработим мястото. Хубаво е това да стане отново с изолираща боя, след което отгоре да се постави нов тапет или да се боядиса.

 

към начало