Какво е влага и мухъл?

Относителната влажност е характеристика на окръжаващия ни въздух, на която в повечето случаи не обръщаме особено внимание. Тя обаче съществува и се сещаме за нея, когато започне да ни създава проблеми.

Най-често се сблъскваме с видимите последствия от високото ѝ ниво в закрити помещения, където живеем или работим. Кондензирала влага по прозорци, стени, тавани – влажни подови настилки, влажни дрехи. Или по-тежките ситуации с появата на черна плесен, мухъл.

Защо става всичко това? Защото нивото на относителна влажност в закрити помещения почти винаги е над нивото, съответстващо на температурата в помещението. При наличие на висока влажност, микроклиматът в затворен обем способства за развитието на плесени, мухъл, бактерии и вируси, дори гниене на мебели, дървени настилки, повреди по дрехи от кожа и естествени материи.

Обикновено, обаче, не се замисляме за борба със самата влага, а се насочваме към борба с последствията и́. Купуваме химически препарати, употребата на които прави микроклимата още по вреден за здравето, или се насочваме към скъпи синтетични мазилки и покрития със съмнителни качества. Решението на проблема е в регулиране на самата влажност и отнемането на излишната част от нея.

Но как да се освободим от излишната влага, без това да изисква допълнителни ремонти, без да е необходимо да си създаваме дискомфорт с чести проветрявания особено през студените месеци, без свързания с това допълнителен разход на топло- и електроенергия?

Има решение на проблемите. И едно толкова необходимо и лесно за употреба изделие вече присъства на нашия пазар.

Обезвлажнителят е уред, чието основно предназначение е да отнема излишната влага в закрити помещения до нива, които не само са най-полезни и приятни за човека, но и които предотвратяват кондензиране на влага по повърхности и дрехи, появата и развитието на плесени, мухъл, бактерии и вируси.

Влагата, кондензът и наличието на мухъл или плесен са едни от най-често срещаните проблеми в модерните жилища. Ето защо нуждата от влагоуловители нараства с всеки изминал ден. С наближаването на студените месеци, количеството на влажността на въздуха в дома ни се увеличава и все по-рядко имаме възможност да отваряме прозорците и да проветряваме. Като резултат от влажния въздух, по стените и таваните на жилището се появява мухъл, по дрехите в гардеробите се настанява плесен, възможно е деформиране на дървените мебели и надуване на паркета. И като допълнение към всичко това, в дома ни има застоял въздух и се носи неприятна миризма. Ако искате да се отървете от досадните си гости и да разрешите всичките си проблеми, трябва да се замислите за покупката на влагоуловител.

За да се радвате на добро здраве, трябва да обръщате по-голямо внимание на нивото на влажност в жилището си. Влагоабсорбаторът поддържа оптимална температура и събира в резервоар излишната вода от банята или стаята. Влагоуловителите са с различни размери, функции и мощности. Голямото разнообразие е съобразено с различните изисквания на клиентите и финансовите им възможности. В търговските вериги и онлайн магазините можете да намерите широка гама от продукти за различни помещения, в зависимост от площта и нивото на събиращата се влага.

За повече информация прочетете нашата секция Какво е влагоуловител?

 

към начало