Пролетни алергии – причините за появата им и методи за борба.

Пролетта е сезонът на прераждането, на надеждата, на суровите зелени и цъфтящи дървета, но и ключовият момент от годината по отношение на сезонните алергии. С появата на цветен прашец милиони хора започват да кихат, да имат запушен нос или да плачат.

Какво е и как се проявява алергичният ринит?
Алергичният ринит е диагноза, свързана с редица симптоми, които засягат главно носа и се проявява по подобен начин на настинките: хрема, кихане, сълзене на очите и дискомфортен синусов натиск. Алергичният ринит е два вида:
1. Сезонно – възниква през пролетта, лятото и есента, в резултат на чувствителност към полени, най-често срещания алерген;
2. Целогодишно – симптомите се проявяват през цялата година при алергени от околната среда, като прах, животински косми, пера, спори на плесени и др.
Няма лечение за това състояние, но имаме няколко решения, за да поддържаме симптомите Ви под контрол, от подходящи лекарства, предписани от специалисти, до съвременни уреди, като HEPA филтърни пречистватели на въздух и пречистватели на въздуха с ионизационна функция.

Причини за пролетни алергии
Алергиите са реакции на имунната система, които възприемат определени външни фактори, наречени алергени, като врагове. При тяхното откриване се задействат верижни реакции, защита, която причинява цяла поредица от неприятни симптоми. Ето защо е от съществено значение да се избягва или намалява, доколкото е възможно излагането на тези алергени.
В случай на сезонни алергии специалисти от Американския колеж по имунология, алергии и астма (ACAAI) казват, че понякога могат да имат генетични причини, така че те могат да бъдат наследявани но като цяло те са причинени от алергени като:
– прашец от дървета: дъб, елша, бряст, топола, кедър, клен, черница, ясен и др .;
– прашец, отделен от треви, ръж, полска трева, слама;
– прашец от плевели, като Амброзия (особено от август до октомври);
Една от препоръките на експертите по обществено здраве е да останете на закрито, доколкото е възможно. Въздухът отвън се преплита с въздуха вътре, като по този начин умножава замърсяващите фактори. Ето защо особено когато страдате от сезонна алергия е важно да използвате въздухопречистватели с HEPA филтър. В зависимост от вида на филтъра, той може да задържи от 85%  до 99,97%  частици над 0,3 микрона.

Колко големи са поленовите частици?

Често те могат да се видят с просто око което ни казва, че са доста големи. Размерът им варира от растение до растение между 10 микрона и 1000 микрона.
Предвид техния размер – няколко десетки микрона, поленовите частици могат лесно да бъдат задържани чрез HEPA филтър, който откриваме при повечето модели пречистватели, но също така и върху други видове устройства за подобряване на качеството на въздуха – влагоуловители, климатик, дори вентилатори. Очевидно е, че знаете, че повечето нови модели автомобили са оборудвани с поленов филтър, изключително полезен при разходки по селскостопански полета и извън тях. И това също е HEPA филтър.
При пречиствателите има модели, които освен HEPA филтъра имат и йонизационна функция, което предлага повишена ефективност при почистване на въздуха в помещението.

Симптоми на алергия

Сезонните алергии се появяват в определени периоди от годината (пролетни или есенни). Тялото реагира по различен начин на алергени, поради което симптомите се различават при отделните хора. Експертите казват, че като цяло признаците на пролетна алергия са:
– ринорея (воднисти секрети от носа);
– разкъсване;
– кихане в залпове;
– зачервяване на очите и носа (възпаление на лигавиците);
– сърбеж (сърбеж) в очите и носа;
– запушен нос.

Някои алергени могат да бъдат изключително агресивни (прашец на амброзия например) и след това могат да се появят астматични прояви:

–  кашлица;
– затруднено дишане;
– хрипове;
– стягане в гърдите.

Не забравяйте, че много от симптомите на пролетна алергия могат лесно да бъдат объркани с други състояния като обикновена настинка или конюктивит. Затова е добре да потърсите съвет от лекари за правилна диагноза и установяване на подходящ график на лечение. След това тези прояви могат да се влошат от наличието в околната среда където живеете на някои замърсяващи фактори, като цигарен дим, някои летливи вещества от продуктите използвани за почистване и дезинфекция и др.
Много хора са засегнати от сезонни алергии и някои от техните симптоми са подобни на тези на COVID-19. Ето някои елементи, които ги разграничават:
– Дразненето на очите, зачервяването на очите и носа обикновено са симптоми на алергии, а не на коронавирус.
– Кихането е в изобилие в случай на алергии. Изглежда, че коронавирусът няма този симптом. Но трябва да носите маска, ако кихате.
– Силната умора, мускулните болки и треската са симптоми на коронавирус, които не са характерни за алергиите.
Ако използвате пречиствател на въздуха и симптомите изчезнат, става ясно, че става дума за алергия.
Ако има и най-малко съмнение относно вашите симптоми, консултирайте се с лекар за квалифицирана диагноза.

Какви хора са склонни към алергии и как се появяват алергии в живота ни
Всеки е склонен към сезонни алергии, дори деца. Може да се родим с определени алергии – и да осъзнаем, че сме алергични в даден момент или да развием осъзнаване на определен тип алерген през целия живот. Има хора, които всяка година преминават без проблеми с поленовия сезон и изведнъж започват да имат симптомите на сезонна алергия.
Механизмът, чрез който човек става алергичен не е напълно известен. Една теория е свързана с генетичното предразположение. Смята се, че за човек с определен генетичен профил може да се предизвика сенсибилизация към определен тип алерген, когато експозицията се удължи. През пролетта или есента можем да бъдем изложени на голямо количество цветен прашец така че теоретично ако имаме такава предразположеност е само въпрос на време тялото да реагира.

Решения за борба с пролетни алергии

Независимо дали става дума за генетично наследство или в някакъв момент от живота ви сезонната алергия създава общо състояние на дискомфорт стига експозицията на алергените които я причиняват, да е постоянна. Не забравяйте, че не можете да ги премахнете напълно от средата, в която живеете, но че имате под ръка ефективни методи за премахване на колкото се може повече от тях и ние продължаваме да ви предлагаме нужните решения:
– поддържайте здравословен въздух в дома си – не можете да контролирате качеството на въздуха извън дома си, но вътре, да. Един от най-ефективните методи в това отношение е да се използва пречиствател на въздух с филтър за задържане на големи частици, като мъх или козина на домашни любимци, HEPA или True HEPA филтър който задържа микрочастици по-големи от 0,3 микрона прах, акари, прашец, спори на плесени, бактерии и вируси и евентуално йонизационна функция, която действа върху много фини частици във въздуха . В същото време можете да изберете модел, оборудван с филтър с активен въглен, UV-C лампа, антибактериален филтър така, че въздухът в дома ви да е хигиенизиран, здравословен и без неприятни миризми.
– поддържайте оптимално ниво на влажност – според специалистите нивото на влажност в къщата трябва да бъде между 40 и 60%. Можете да контролирате тези стойности с влагомер и влагоуловител или овлажнител, според случая. Прекомерната влажност благоприятства развитието на плесени а спорите на плесените са силен алергенен елемент. Твърде ниската влажност може да доведе до дразнене на дихателната система и поява на алергични симптоми – кихане и сърбеж на носа или кожата. Сухият въздух също насърчава по-лесното поддържане на леките частици във въздуха.
– прахосмучете – важно е да се намали всеки друг риск от алергия особено по време на сезонни алергии. Животинският прах или косата са силни алергени за много хора. Прахосмучете веднъж седмично дори два пъти ако имате домашен любимец, необходимо е да почиствате всички килими, одеяла, дивани, фотьойли, завеси защото те са подходящи за развитието на акари.
 – поддържайте тялото си чисто – спално бельо и дрехи. Спалното бельо и дрехите са идеална среда за акари; затова ги перете поне на 60 градуса. Не се разхождайте из къщата с употребявани дрехи защото можете да внесете алергени които се придържат към тях, включително прашец. Също не се препоръчва сушенето на дрехи или спално бельо на балкона особено през пролетта и есента тъй като полените могат да се придържат към тях. Измивайте главата си възможно по-често, особено ако сте били навън за дълго време, най-вече в паркове или райони с много растения. Поленът може да се улови в косата или кожата.
 – избирайте храни които могат да ви помогнат да преодолеете алергиите по-лесно – доказано е , че някои храни намаляват ефекта на алергените. Сред тях споменаваме лук, киви, ананас, риба тон, кефир или мед. Те са здравословни храни, така че няма какво да губите, ако ги опитате и забележите ефекта им.
 – проветрявайте помещенията сутрин – сутрин броят на поленовите частици е по-малък. През деня топлината повдига поленовите частици във въздуха и по този начин прониква по-лесно във вашия дом.

Какво трябва да направите ако ви се наложи да излезете навън през сезона на алергиите?
Очевидно вече не можете да останете в къщата но има няколко неща които можете да направите за да намалите излагането на полени.
– Носете слънчеви очила . Те ще предпазят до известна степен очите от полени.
– Носете защитна маска за да покриете устата и носа си.
– Избягвайте пътища през паркове или в близост до градини с много цветя.
– Изберайте да излизате навън предимно сутрин когато броят на поленовите частици във въздуха е по-малък отколкото през деня или вечерта.
– Избягвайте ветровити дни които пренасят полена по-лесно.

Пролетните алергии са реакции на имунната система към различни алергени, като полени, плесени или акари, които ги възприемат като врагове на тялото и предизвикват защитни реакции срещу тях. Не забравяйте, че не можете напълно да елиминирате алергените от средата, в която живеете, но че имате под ръка ефективни решения, като тези, които представихме по-горе, за да намалим техния брой възможно най-много.

 

към начало